Arama motorlarında sıralamalarınızın neden artmadığı konusunda sürekli olarak sürekli olarak neden arar dururuz. Yapılan SEO çalışmaları, alınan backlinkler, Google algoritma güncellemeleri gibi konularda yanlış yaptığımızı düşünür ve buralara müdahale ederek belki doğru yaptığımız çalışmaları da bozabiliriz. Ancak web tasarım-web sitesi tasarımının arama motoru sıralamamıza olumsuz etki edebileceğini hiç düşündünüz mü?
Kalitesi ve SEO yönergelerine uymayan web tasarım, arama motorlarında sıralama kaybetmemize, bazen de sıralama alamamıza neden olur. Bu nedenle her web sitesi sahibi mutlaka web sitesi tasarımlarının SEO uyumlu olup olmadığını öğrenmeli ve gerekli önlemleri almalıdır. Bir web sitesini sıfırdan oluştururken ya da yeniden tasarlarken iki kritik konunun eksiksiz bir şekilde yerine getirilmesi gerekir: “SEO uyumlu web tasarım ve tasarım olarak modernlik.”. Web siteniz taslak aşamasından başlamak üzere son aşamaya gelene kadar SEO ve kullanıcı dostu olmalıdır. Peki web tasarım ve SEO ilişkisi arasındaki kritik konular nelerdir?
Web Tasarım ve SEO İlişkisi
Çok güzel bir web siteniz olabilir ve kullanıcıyı cezbedebilir. Ancak SEO uyumlu değilse (örneğin, URL’i Türkçe ve 100 karakterden oluşuyorsa) bu modern tasarımın bir önemi kalmaz. Ya da tam tersi SEO uyumu harika ama kullanıcılar sitede aradıklarını bulamıyor ve kayboluyorsa yaptıklarınızın bir önemi kalmaz. Yani biri olmadan diğeri tam olarak değerini yansıtamaz. SEO stratejisi kadar, web tasarımının kullanıcıları sitede tutabilmesi de önemli bir konudur. Başarılı bir proje için her ikisinin de mükemmel bir karışımına ihtiyaç vardır.
Peki web tasarım ve SEO ilişkisinde bakılması gereken noktalar nelerdir?
Site Yapısı
Arama motoru öncelikle web sitesinin yapısını taramaktadır. Bu nedenle önce web sitesini oluşturarak SEO çalışmalarını bir sonraki aşamaya bırakmak bir hatadır. Başlangıçta gereksiz yüklerden kurtularak ve daha temiz ve basit bir site yapısı ile yola çıkarak bir adım öne geçebilirsiniz.
Responsive Web Tasarım
Son dönemde Google yapmış olduğu güncellemeler çerçevesinde genel olarak kullanıcı odaklı çalışmaları ön plana çıkardı. Aynı şekilde site yapısı ve web tasarımının da önce kullanıcı odaklı olmasını istiyor ve kendini buna göre güncelliyor. Responsive tasarıma buna yönelik çalışmalardan biri konumunda. Mobil versiyonu olmayan siteler, responsive tasarım ile bu eksikliği giderebilir.
Site hangi cihazda çalışırsa çalışsın (akıllı telefon, masaüstü veya dizüstü bilgisayar, tablet) kendini doğru bir şekilde cihaza göre uyumlu hale getirmelidir. Site bu cihazlardan birinde düzgün yanıt veremiyorsa, bu arama motorlarındaki sıralamanızı olumsuz etkileyecektir.
Mobil Uyumluluk
Günümüzde mobil cihazlardan internet kullanımı neredeyse tüm internet kullanımının yarısını geçmişken web sitesi sahiplerinin bu durumu ciddiye almaları gerekir. Yani var olan veya yeni başlayacakları projenin web sitelerini mutlaka mobil uyumlu hale getirmeleri gerekir. Bu sadece daha iyi bir kullanıcı deneyimi sağlamakla kalmayacak, aynı zamanda Google arama sonuçlarına da olumlu olarak yansıyacaktır.
Navigasyon – Menü
Basit gezinme SEO ve kullanıcı deneyimi için bir zorunluluk haline gelmiştir. Kullanıcı ihtiyacı olan sayfayı çok kısa bir süre içerisinde bulamıyorsa, sitenizi terk edecektir. Bu da önemli bir kayıp anlamına gelir.
Önceliğiniz minimum sayfayla işleri çözmek olmalıdır. Ancak böyle bir şey mümkün değilse, hiyerarşi ve navigasyon iyi olmalıdır. Web tasarım ve SEO ilişkisinde en önemli konulardan biri de budur. Bu nedenle hem estetik açıdan doğru bir yapılandırma gerekir hem de düzgün bir hiyerarşi gereklidir.
Temiz Kodlama
Web tasarım ve SEO ilişkisinde belki de en önemli konulardan biri de temiz bir kodlamadır. Tüm gereksiz kodlardan arındırılmış bir tasarım çok şey vadedebilir. Gereksiz dış bir çağrı yapmadan sadece siteyle alakalı konuları ele alır ve yol çıkarsanız başarıya bir adım daha yaklaşırsınız.
Okunabilirlik
Tasarımcılar genel olarak sitenin metin olmayan sadece tasarımsal bölümlerine odaklanır ve bu sırada ziyaretçi isteklerini gözden kaçırabilir. Kolay yazı tipleri veya boyutları gibi basit görünen ancak bir o kadar önemli bir konuyu istemeden de olsa atlayabilir.
Diğer taraftan da bir diğer önemli konu metin/html oranıdır. Web sitenizde yer alan içeriğin, kodlara oranını dikkate alan bu değer, arama motorları tarafından da dikkate alınır. Bu nedenle sitede belirli ölçüde içeriğe de yer verilmelidir.
Breadcrumbs – İçerik Haritası
Türkçesi ekmek kırıntıları olan Breadcrumbs, Google tarafından da İçerik Haritası olarak kullanılmaktadır. Bu yapı, sayfaya giren kullanıcıların aynı sayfa üzerinden bir önceki sayfaya ve hiyerarşiye erişmelerini sağlar. Son yıllarda Google tarafından en çok dikkat edilen konulardan biridir. Breadcrumbs aynı zamanda arama sonuçlarında da gösterilir.
Hangisi Daha Önemli: “Web Tasarım – SEO”?
Birçok site sahibine göre harika tasarımın kötü bir SEO çalışmasını geçebilir ya da tam tersi iyi bir SEO çalışması kötü bir web tasarımına göre başarılı olabilir. Ancak durum sanıldığı gibi değildir. İyi ve güçlü bir SEO çalışması kullanıcıyı siteye çekerken, harika bir tasarım da onları sitede tutmaya yarar.
Kimsenin görmediği mükemmel bir web tasarımının ne önemi var ki? Sonuçta başarısız bir SEO çalışması var ve siteye ziyaretçi gelmiyor. Ya da ziyaretçi geliyor ancak tasarım nedeniyle siteyi hızlı bir şekilde terk ediyor ve bu durumda arama sonuçlarında sitenizi olumsuz olarak etkiliyor. Bu nedenle bu iki konu birbirinden ayrılmadan bakılmalıdır.
Web Tasarım ve SEO’yu Birlikte Yönetin
Web tasarım ve SEO yakın bir ilişki içindeyken onları birbirinden ayırmamak gerekir. Yani tasarımcıyla SEO sürecini yönetecek kişi iş başlangıcından itibaren iletişim halinde olmalıdır. Projenin başlangıcından itibaren bu ikili bir arada çalışmalıdır. Google yönergelerini en iyi şekilde bilen bir SEO uzmanı, tasarımcıya bu yönergeleri aktararak doğru bir çalışmanın ortaya çıkmasını sağlayacaktır.
Bu işi alanlarında uzman iki kişiyi işe alarak gerçekleştirebileceğiniz gibi daha önce birçok kez bu işi başarmış olan bir interaktif ajans ile çalışarak da çözebilirsiniz.