Web ve mobil uygulamalarda kullanıcı deneyimi etkinliği üzerine Adobe tarafından geliştirilen Adobe XD (Adobe Experience Design), özellikle kullanıcı deneyimi üzerine çalışmalar gerçekleştiren kişiler için önemli bir araç olarak nitelendirilmektedir.
Bilindiği üzere Google, arama sonuçlarında ön plana çıkaracağı sitelerde kullanıcı odağı ve kullanıcı deneyimi ön planda tutuyor. Yani kullanıcı memnun olmalı diyor. Bunu sağlamak içinde web sitesi sahiplerinin bazı faktörleri yerine getirmesi gerekiyor. Bu faktörler içerisinde de kullanıcı deneyimi önemli bir yer ediniyor. İşte Adobe XD ile kullanıcı deneyimini farklı açılardan test edebilirsiniz.
Adobe XD Nedir?
Web siteleri ve mobil uygulamalar için kullanıcı deneyimini tasarlamak ve prototip hale getirerek test etmek için Adobe tarafından geliştirilen Adobe XD, vektör tabanlı bir araçtır. Üstelik bu aracı MacOS, IOS, Windows ve Android işletim sistemlerinde kullanabilirsiniz.
Adobe XD Ne İşe Yarar?
Adobe XD ne işe yarar diyecek olursanız, vektörel tasarımlar ile web sitesi üzerinde basit etkileşimli prototipler oluşturmayı sağlar. Basit düzeni ve çizim araçlarıyla, bir site veya uygulama üzerinde aklınıza gelebilecek hareketleri simüle etmenizi sağlayarak kullanıcı deneyimine yönelik fikirlerinizi geliştirir.
Program üzerinde elde ettiğiniz çalışmalarınızı etkileşimli bir sunum olarak çevrimiçi yayınlayabilir ve fikir alışverişinde de bulunabilirsiniz.
Adobe XD Özellikleri
Mobil uygulamalar ile birlikte web siteleri için kullanıcı arayüzleri oluşturma imkanı sunan Adobe XD, yaratıcı tasarım ve işlevsellik sağlayan özellikler bulunduruyor. XD, ayrıca UI kitleri entegre halde gelmektedir.
Prototip
Adobe XD, kullanıcıların çalışma alanlarını birbirine bağlayarak animasyonlu ön izlemeler yani prototipler oluşturmasını sağlar. Ayrıca bu prototipler mobil cihazlarda da görüntülenebilir.
Adobe Suite ile entegrasyon
XD, Adobe Creative Suite’deki Illustrator CC, Photoshop CC ve Photoshop Sketch gibi diğer uygulamalardaki dosyaları destekler ve açma imkanı sağlar.
Animasyonlar
XD ile çalışma alanlarını canlandırabilir ve hatta daha gelişmiş kullanım için After Effects ile entegre çalışabilirsiniz.
Ses
XD ile oluşturduğunuz çalışmalara ses ekleyebilirsiniz.
Semboller
Kullanıcılar çalışmalarında logolar ve butonlar kullanabilir. Bu sembol-simgeleri çalışma alanına sürüklemek yeterlidir.
Responsive
Responsive yani duyarlı yeniden boyutlandırma ile çalışma alanında yer alan resimler ve diğer nesneler otomatik boyutlanır. Yani akıllı telefonlar, notebooklar veya masaüstü bilgisayarlar için otomatik boyutlu görseller oluşur.
Uİ Kitler
Apple, Windows, Google Material gibi UI kitleri entegre olarak bünyesinde barındırır.
Adobe XD Avantajları
Adobe’nin diğer ürünleri (Photoshop, İllustrator gibi) hakkında bilgi sahibiyseniz, daha önce kullandıysanız XD’yi de rahatlıkla kullanabilirsiniz. Diğer araçlarda olduğu gibi kalem aracı, seçim aracı vb. kullanımlar burada da mevcuttur. Birden fazla çalışma alanı kullanabilirsiniz.
- Diğer Adobe ürünlerini kullanan için kullanımı oldukça kolaydır.
- Seçim aracı, kalem gibi araçlar bulunur.
- Birden fazla çalışma alanı ile çalışabilirsiniz.
- Canlı önizleme yapabilirsiniz.
- Ücretsizdir.
Adobe XD Dezavantajları
XD’nin en büyük dezavantajı Adobe’un diğer yazılımlarının yanı sıra katman oluşturulmamasıdır. Bu nedenle yapılan her değişiklik üst üste binmektedir. Yaptığınız çalışmayı dikkatli oluşturmanız hatalardan korunmanıza yardımcı olacaktır.
Adobe XD ile Neler Yapılabilir?

Adobe XD, temelde bir prototipleme uygulamasıdır. Basit ve düzenli çalışmanı alanı ve çizim araçları ile bir uygulama veya web sitesinde çeşitli alanları simüle ederek deneyimleyebilirsiniz. Sonuçları da direkt olarak uygulamadan bir sunum olarak alabilirsiniz.
XD üzerinde oluşturduğunuz mobil uygulama prototiplerini, USB bağlantısı ile anlık olarak mobil cihazlara yansıtabilirsiniz. Bu da yaptığınız çalışmanın her aşamasını canlı olarak izleme imkanı sağlamaktadır.
Adobe XD ile Web Tasarım Yapılabilir mi?
Bu sorunun cevabı hayır. Adobe XD, bir test aracıdır. Yapmış olduğunuz çalışmaları XD üzerinde test edebilirsiniz. Ancak Adobe XD ile web tasarım yapamazsınız. Adobe XD, UI ve UX tasarlamanızı sağlar. Web tasarım yaparken Adobe çatısı altında bulunan diğer yazılımları tercih edebilirsiniz.