Sitemap, arama motorlarında bir web sitesinde yer alan ve taranacak tüm URL’ler hakkında bilgi vermeye yarayan dosyadır. Türkçeye site haritası olarak çevrilmektedir. Bir sitenin haritasının içinde yer alan içerikleri URL şeklinde listeleyen bir XML dosyası olarak nitelendirilebilir. Söz konusu dosya ile web yöneticileri arama motoru botları tarafından taranacak sayfalar üzerinde kontrol hakkı elde edebilirler.
Bu dosya hem arama motorları hem de kullanıcılara yardımcı olması açısından tasarlanmıştır. Sitede yer alan tüm içeriği hiyerarşik listelere göre göstermektedir. Bu sistem kullanıcılar için web sitesine bağlantılar da dahil olmak üzere tüm sayfaları gösteren bir HTML dosyasıdır. Arama motoru botları için de tarayıcıların sitede yer alan tüm sayfaları dizine eklemelerini sağlayan sitemap.xml dosyasıdır.
Bu dosya arama motoru ve tarayıcıların web sitesini daha iyi anlamasını ve sayfaların dizine eklenmesini sağlar. Web sitesi yöneticileri istenmeyen sayfaların dizine eklenmemesi konusunda işlem yapabilir. Arama motoru botlarına web sitesinin taranması ve dizine eklenmesini istediğiniz sayfaları belirttiğiniz bir listedir.
Sitemap Ne İşe Yarar?
Sitemap bir web sitesinde bulunan içeriklerin arama motorlarına daha hızlı tanıtılmasını ve daha hızlı index almasını sağlamaktadır. Bu sistem hem site sahiplerinin hem de Google’ın işini kolaylaştırır. Ayrıca arama motoru botlarının bir web sitesinin yapısını anlamasını da sağlayacaktır.
Arama motoru botları web sitesinin en son ne zaman güncellendiğini site haritası sayesinde kolayca öğrenebilir. Google botları belirli zamanlarda siteye uğrar. Site haritası web sitesini ziyaret eden botlara siteyi daha iyi indexleme konusunda rehberlik etmektedir. Bu dosyanın uzantısı xml şeklindedir.
Web sitesine yeni eklenen bir sayfanın index almasında site haritası büyük bir etkiye sahiptir. Siteye ziyarete gelen arama motoru botları site haritası sayesinde sayfanın ne sıklıkla, ne zaman güncellendiğini gösterir. Yapılan araştırmalar bir sitede bulunan ve arama motorları tarafından listeye alınan sayfaların %78’inin site haritası sayesinde bulunduğunu ortaya koymaktadır.
Site haritası içinde kategoriler, görsellere ait URL’ler, video URL’leri bulunur. Her sitenin site haritası birbirinden farklı yapıda olmalıdır.
Sitemap Nasıl Oluşturulur?
Sitemap oluşturmak için 3 farklı yönteminiz vardır.
- Xml-sitemaps.com
Kullandığınız yayın aracıda eklenti kurma özelliği yoksa ya da kullanabileceğiniz eklentiler ücretliyse bu servis çok işlevseldir. Ana sayfanızın URL’sini alana yazarak kolayca birkaç işlemi takip ederek kurulumu yapabilirsiniz.
- Blogger Site Map
Blogger uygulamasını kullananlar diğer site alt yapılarını kullanan kişilere göre daha kolay kullanabilirler. Blogger kullanıcıları için site map oluşturma işlemi Google tarafından yapılır. Blog açıldığı andan itibaren site haritası oluşacaktır.
- Wordpress Site Map
Wordpress kullanıcıları site haritası kurulumunu iki farklı şekilde yapabilir. Bunlardan birincisi Wordpress SEO eklentisidir. Bu eklenti site haritası yanında arama motoru sonuçları performansı için de etkilidir. Eklenti kurulumu sonrasında XML sitemap seçimi yaparak aktifleştirme gerçekleştirebilirsiniz.
Diğer bir yöntem ise Google XML sitemaps eklentisini kullanmaktır. Bu eklentiyi kurduktan sonra site haritanız aktif olacaktır.
Sitemap Kullanım Avantajları Nelerdir?
Site haritası web siteleri için önemli avantajlar barındırmaktadır;
- Google, Yandex gibi arama motorlarında sayfaların çok hızlı bir şekilde index almasını sağlar. Dizinleme ve web sitesinin arama motoru sonuç sayfalarında görüntülemesi için pratik bir yöntemdir.
- Arama motoru botlarının web sitesinde yer alan derin alt sayfaları çok kısa bir süre içinde bularak indexlemesini sağlar.
- Site haritası Google Search Console eklenmesinden sonra URL takibi yaparak sorunları kolayca belirleyebilirsiniz. Dizine eklenen sayfaları burada hızlı bir şekilde takip edebilirsiniz.
Sitemap İçinde Neler Olmamalıdır?
Site haritası doğru şekilde kullanılmalıdır Sitemap içinde olmaması gereken bazı durumlar vardır. Site haritasında bulunmaması gereken durumlar şöyle sıralanabilir;
- Site haritasında kullanıcılar için gerekli ve faydalı olacak inceleme formu, hesap, istek listeleri gibi açılış sayfası olması amaçlanmayan yardımcı program sayfalarına yer verilmemelidir.
- Yeniden yönlendirme, istemci içeren sayfa ya da sunucu hata sayfaları olmamalıdır.
- Kullanılan parametre ya da kimlik oturumlarını barındıran URL’ler olmamalıdır.
- Sayfalandırılmış sayfalara yer verilmemelidir.
- Tekrarlanan sayfalar bulunmamalıdır.
- Optimizasyon için gereksiz olan filtreleme yardımıyla oluşturulan URL’ler bulunmamalıdır.
- Robots.txt tarafından engellenen sayfalar
- Noindex barındıran sayfalar
- Canonical’ı yanlış sayfalar
- Standart hale getirilmiş sayfaların bulunmaması uygundur.
Sitemap Kimler İçin Uygundur?
Her web sitesi için site haritası olması gerektiği yanlış bir bilgidir. Her web sitesinin site haritası olması gerekmez. Site haritası uzantısının sitemap.xml şeklinde olması da zorunlu değildir. RSS yardımıyla ya da farklı isimlerle site haritası oluşturulabilir.
Büyük bir web sitesi olanlar ya da web sitesine sürekli içerik ekleyenler site haritası kullanmalıdır. Yeni bir web sitesi açılması durumunda site haritası arama motorlarının siteyi daha kolay bulabilmesini sağlayacaktır.
Bazı sayfalarda da site haritası oluşturmaya gerek yoktur. Tek sayfalık web sitesi olanlar, SaaS uygulamaları olanlar ve portföy sitelerinin sitemap oluşturması gibi bir zorunluluk yoktur.
Sitemap Türleri Nelerdir?
Sitemap kendi içinde çok farklı alanlara sahiptir. Web sitenizde yayınlanacak farklı medya türleri için farklı site haritası türleri oluşturulabilir. Bu alanlar adına farklı site dosyası oluşturmanız daha doğru olacaktır.
Web siteleri için görsel sitemap, video sitemap, Google Haberler sitemap, mobil sitemap, ürün sitemap, dil sayfası sitemap, ürün sitemap gibi birçok konuya özgü site haritası oluşturmanız mümkündür.
Tüm site haritaları içinde 50 binden fazla URL olmamalıdır. Bunun dışında site haritası dosyası boyutu en çok 50 MB olmalıdır. Görsel sitemap oluşturduysanız en çok 1000 URL ekleyebilirsiniz. Site haritasında bulunan her URL için loc ve lastmod XML etiketlerinin de verilmesi gerekmektedir.
Tarama bütçesi gibi önemli bir kriterin kullanımda sitemap oldukça önemlidir. Hemen tıklayarak tarama bütçesi yazımızı inceleyerek detaylı bilgi alabilirsiniz.