SEO analizi dediğimiz kavram, web sitenizin arama motorlarının isteklerine olan uyumu ve ziyaret eden kullanıcıların deneyimlerinin değerlendirildiği bir süreçtir. Bu süreçte web siteniz belli kurallar kapsamında değerlendirilir ve arama motorlarında daha iyi durumlara getirebilmek için yapılacak çalışmalar için bir yol haritası belirlenir.
SEO analizini yaparken kullanabileceğiniz çok sayıda ücretli ya da ücretsiz araç bulunmaktadır. Ancak analiz sürecini değerlendirmek kadar iyi yorumlamak da önemlidir. Bu yüzden analiz ve okuma sürecinde profesyonel bir destek almanız şarttır. Kaliteli bir SEO ajansı analiz sürecinizi en geçerli ölçme araçlarıyla değerlendirecek ve sizlere ayrıntılı bir rapor sunacaktır.
Arama motoru optimizasyonu çalışmalarına başlamadan evvel SEO analizi yapmak işin ilk sürecidir. Bu sayede yapılacak iyileştirme çalışmaları belirlenir ve uygulanacak SEO politikası için yol haritası belirlenir. Ayrıca yazılımlar, crawlerlar üzerinden sitenizin HTML kodu ve içeriğini taratabilirsiniz. Böylece süreç sonunda eksikleri giderebilir, hatalarınızı düzeltebilir ve iyileştirme tavsiyeler alabilirsiniz.
Bir arabayı her ne kadar ustaların dediği özelliklere göre inceleseniz de ekspertize sokmadan tüm detaylar hakkında kesin bilgi edinemezsiniz. Bu yüzden SEO süreçlerinde web sitenizi sağlığı için SEO analizi çok önemlidir. Ancak analiz süresinde kaliteli ve doğru araçlar kullanılmalı ve değerlendirme ölçütleri doğru şekilde işe koşulmalıdır. Aksi halde tarafsız bir değerlendirme yapılamaz ve elde edilen sonuçlar web siteniz için gerçek bir ölçüt sağlayamaz. SEO analizi site içi ve site dışı olarak iki farklı başlık altında yürütülür.
Site İçi SEO Analizi
Arama motoru optimizasyonu sürecini başlatmak ve geliştirmek için site içi SEO analiz süreçlerini işe koşmalısınız. Çünkü site içi SEO kontrol aşamasının en önemli başlığıdır. Web sitenizin arama motorlarına uygun olup olmadığını kontrol edebilmek amacıyla bu süreçleri kontrol etmelisiniz:
- Meta Açıklaması: Sitenizde bulunan tüm sayfaların başlıkları ve açıklamalı birbiriyle bağlantılı olmalı ve sitenizin özelinde oluşturulmalıdır. Yani bu açıklamalar hem kullanıcılara hem de arama motoru botlarına sayfanızın hizmet verdiği konuları doğru şekilde ifade etmelidir. Bu sayede sayfanız daha üst sıralara çıkabilir.
- URL Yapısı: Sayfanızın URL yapısı özgün olmalıdır. Ayrıca alan adı kısmınız içerik hakkında da bilgi vermelidir. Yani kullanıcılar sitenize bakarak içinde ne olduğunu anlayabilmelidir. Kitabın kapağı misali içerik bir bakışta anlaşılmalıdır.
- Metin Kontrol Süreci: Sayfanızda bulunan tüm metinler kullanıcıların aradığını bulduğu içerikler olmalıdır. Ayrıca metin yapısı da doğru şekilde oluşturmalıdır. Mesela ana başlık H1 etiketi içinde, alt başlıklar H2 etiketi içinde ve anahtar kelimeler ile önemli görülen yerler kalın ve italik olarak sayfada yerini almalıdır.
- Özgün İçerik: Web sitenizin tüm içerikleri sizin sayfanıza özgü , benzersiz yapıda olmalıdır. Ayrıca tüm içerikleriniz özgünlük testlerinden sorunsuz geçmelidir. Google botları içeriklerinizin alıntı olduğunu tespit ederse arama motorlarında alt sıralara düşebilirsiniz.
- İç Bağlantılar: Sitenize hit almak için yapacağınız uygulamalar çok önemlidir. Bu yüzden de sitenizde diğer sayfalara site içi bağlantı vermek faydalı olacaktır. Bu sayede hem arama motorları hem de kullanıcılar etkili şekilde kullanacaktır. Arama motorlarında yerinizi üste taşımak için iç bağlantılara yer vermeyi ihmal etmeyin. Bu durum özellikle Google tarafından dikkat edilen bir durumdur. Ana sayfa en önemli bölümdür. Önemli olarak gördüğünüz sayfalara buradan bağlantı verebilirsiniz.
- Görseller: Web sitenizde bulunan resimler, ziyaretçilere anlatacağınız bilgileri daha kolay vermenizi sağlar. Bu yüzden ilgi çekici bilgiler vermeniz daha doğru olacaktır. Ayrıca görsellerin oranını da iyi ayarlamalısınız. Salt görselle oluşturulan sayfalar kullanıcılar tarafından içi boş olarak algılanacaktır. Ayrıca koyacağınız görseller sayfanızın hızını düşürecek büyüklükte olmamalıdır. Resimlerin dosya adlar arama motorlarında içerikle alakalı sunulursa anahtar kelimeniz üzerinden sayfanıza ulaşılmasını sağlayabilirsiniz. Ayrıca görsellerinize alt etiket vermeyi ihmal etmeyin. Bu sayede kullanıcıların daha kolay ulaşmasını sağlayabilirsiniz. Görsellerinizin tamamını sıkıştırdığınızdan emin olun. Gereksiz boyut artışı olan görseller sitenizin hızını düşürerek performansını olumsuz etkileyecektir.
- Kırık Bağlantılar: Sitenizin içinde bulunan tüm bağlantılar arasında açılmasında sorun olan sayfalara yaptığınız yönlendirme işlemleri ziyaretçiler için eksi puan getirir. Ayrıca arama motoru botları da bu durumu fark ederek sitenizin alt sıralar düşmesine yol açar. Bu yüzden SEO sürecinizi olumsuz etkilerden korumak için kırık bağlantılar vermekten kaçının. Web sitenizdeki kırım bağlantıları çeşitli şekilde analiz edebilirsiniz. Ayrıca ajanslar da SEO analizi sürecinde kırık bağlantıları belirleyecektir.
Site Dışı SEO Analizi
Sitenize gelen bağlantıları sürekli olarak kontrol etmeniz gerekir. Bunun için ücretli ya da ücretsiz araçlar size yardımcı olacaktır. Ancak en kaliteli desteği bir SEO uzmanından alabilirsiniz. Çünkü SEO dışı analiz sürecinde kaliteli programlar kullanırsanız gelişmiş bir raporlama alabilir, daha kaliteli bir analiz süreci yürütebilir ve sonrasında uygulanacak işlemler konusunda büyük destek alabilirsiniz. Sitenize gelen bağlantı sayısını, gelen bağlantıların güvenli olup olmadığını, bağlantıları çeşitliliğini ve en çok bağlantıya sahip olan sayfanızı bu süreçte inceleyebilirsiniz. Site dışı SEO analizinde şu işlemleri yaparsanız daha etkili olacaktır:
- Arama motorlarında üst sıralara çıkabilmek için kullanıcıları hedefe koyan, ziyaret eden kişiyi paylaşmaya ve vakit geçirmeye iten kaliteli içerikler üretmelisiniz.
- Google tarafından belirlenen web sitesi kalite yönergelerini benimseyerek uygun stratejiler ile ziyaretçi trafiğinizi arttırmalısınız.
- Daha üst sıralarda bulunan rakiplerinizin web sitelerini içerik ve performans analizi bakımından inceleyerek baclink kaynaklarından link almalısınız.
- Baclink ihtiyaçlarınızı sektöre yakın olan ve piyasada isim yapmış sitelerden ve arama motorlarında üst sıralarda bulunan içeriklerden temin etmelisiniz.
- Web siteniz için tıklama alamayacağınız ve link çöplüğü haline gelmiş sitelerde tanıtım yapmaktan uzak durun. Bu sizi de kalitesiz bir site olarak lanse edecektir.
- Site dışı SEO planlamalarınız kapsamında sitenize bağlanmakta olan tüm linkleri nofollow ve dofollow şeklinde ayarlayarak sitenizin kalitesini korumalısınız.
- Google Webmaster aracını her zaman takipte kalarak yapılan tüm uyarıları dikkate alarak etkili şekilde sitenize entegre etmelisiniz.
- Pozitif olarak Google, Facebook, Instagram, Google Plus, Linkedin, Pinterest, Twitter gibi mecralarda yorum ve değerlendirmeler bakarak hareket etmelisiniz.
- İnternet aleminde sektörünüzle ilgili özel ve yüksek çözünürlüğü olan kaliteli resimleri paylaşmak ve başkalarının kullanımına da sunmak iyi olacaktır.
- Google analitik ya da benzer araçlar üzerinden sitenize gelen linkleri, gelme ihitmali olan spam trafiklerini kontrol etmelisiniz. Gelen trafiği engellemek için hamle yapmalı ve gerektiği durumlarda engelleme yoluna gitmelisiniz.
- Sitenizdeki içerikler için etiket kullanarak sosyal medya kanalları üzerinden de ziyaretçilere açarak hedef kitlenizle bir etkileşim ortamı yaratmalısınız.
- Okuyucuların web sitenize girmesini sağlayan, marka isminiz olmalı, anahtar kelimeleriniz ve sloganlarınız iyi şekilde oluşturmalıdır. Ayrıca reklam sürecini de iyi yönetmelisiniz.
- Firmanızın marka değerini arttıracak ve kurumsal yapısını ortaya koyacak anahtar kelimelerle profesyonel şekilde hazırlanan Google Ads ve Yandex Direct dahil tüm sosyal medya uygulamalarına reklam vermelisiniz.
- Sitenizi sürekli olarak güncel tutmalı ve dışarıdan gelecek ziyaretçilerin sitenizde vakit geçirme süresini arttırmalısınız.