İngilizce anlamı Return On Investment olan ROİ, yatırımların size nasıl yansıyacağını gösteren bir veri veya grafiktir. Yapılan yatırımlarda herkesin istediği şey yüksek oranda getiri sağlamasıdır. Ancak bunun hesaba dökerek matematiksel olarak getirisini görmek elde edebileceğiniz en önemli kaynaktır. Yatırımınıza devam edip etmemeniz gerektiğini ROI nedir sorusunun cevabıyla elde edebilirsiniz.
Yapılan yatırımlar kimi zaman iyi bir sonuç veriyormuş gibi gözükse de matematiksel olarak bunları göremediğiniz zaman işler biraz daha karmaşık bir hale girer. Yatırımlarınızın üzerinden biraz zaman geçtikten sonra kar veya zarar gibi konularda ne durumda olduğunuzu görmek isteyebilirsiniz. O zaman size ROI metrisi aradığınız bilgileri kolayca verebilir.

Bu yazımızda sizleri sıkmadan ROI hakkında bilinmesi gereken tüm inceliklerden ve özelliklerden bahsedeceğiz. Sırasıyla;
- Yatırım getirisi nedir?
- ROI’nın özellikleri nelerdir?
- ROI nasıl hesaplanır?
- ROI – SEO ilişkisi gibi konulardan bahsedeceğiz.
Yatırım Getirisi Nedir?
Yatırım getirisinin mantığı aslında oldukça basittir. Bir üründen kar elde etmeniz için onun maliyetini %100 olarak kabul eder. %100 olasılığının üzerine her çıktığınız zaman kar elde edersiniz. Bir örnekle açıklamak gerekirse eğer;
Bütün masraflar dâhil 100 TL’ye sağladığınız bir ürün ROI grafiğinde %100 olarak ifade edilir. Satış işlemi gerçekleştirdiğinizde mesela o ürünü 140 TL’ye satarsanız eğer ROI grafiği size %140 olarak gözükecektir. Bu o üründen kar elde ettiğiniz anlamına gelir. Bunun gibi basit bir mantık kullanarak yatırımınız hakkında detaylı bilgiler elde edebilirsiniz.
SEO için vereceğimiz örneklere geçmeden önce ROI’nin özellikleri hakkında biraz bilgi vermek istiyoruz.

ROI’nin Özellikleri Nelerdir?
ROI nedir sorusunun cevabına tam olarak vakıf olabilmek için onun özelliklerini de bilmeniz gerekir. Bu sayede neyi, nasıl elde edebileceğinizi de anlayabilirsiniz.
- Öncelikle ROI bir performans analiz aracıdır.
- Yatırımınızda geri dönüşler ile alakalı bilgi verir ve mantık yürütmenizi sağlar.
- Yatırım verimi konusunda oldukça titiz araştırmalar içerir.
- Kar, zarar gibi oranları görmenizi sağlar.
- Göründüğünden daha basittir. Aşina olduktan sonra çok seveceğiniz bir yöntemdir.
- Tüm dünyada kullanılması ise cabasıdır. Her yerde geçerliliği olan evrensel bir programdır.
Bu bilgiler eşliğinde artık ROI nasıl hesaplanır sorusunu irdeleyebiliriz.
ROI Nasıl Hesaplanır?
Yukarıda anlattığımız hesaplama biçiminden başka bir örnek vermek istiyoruz. Hem ROI ile kar elde ettiğinizi hemde zarar elde ettiğinizi görmek mümkündür. Bu konuları en güzel olarak örnekler ile ifade edebileceğimizden dolayı bu konuda sizlere örnekler eşliğinde anlatım sağlayacağız.
ROI formülü şu şekildedir.

Formül eşliğinde kar veya zarar elde ettiğinizi görmek için şu örneklere bakabilirsiniz.
- Kar elde etmek: ROI’de kar elde ettiğiniz durumlarda şu gibi bir ifade ile karşılaşırsınız. 100 TL’ye sahip olduğunuz bir ürünü 125 TL ile satış yaparsanız eğer (125 – 25)/100= 0,25 işlem sonucu pozitif çıktığı için bu işlemden 0,25 oranında kar elde etmiş sayılırsınız. Yani bu rakam dörtte bir gibi bir karşılığı bulunur.
- Zarar etmek: ROI’de zarar ettiğiniz durumları görmek için 100 TL’ye aldığınız ürünü 75 TL’ye sattığınızı farz edelim. Bu durumda formül (75 – 100)/100= -0,25 gibi negatif bir ifade ile karşılaşırsınız. Bu durumda üründen 0.25 oranında zarar ettiğinizi anlayabilirsiniz. Yani dörtte bir oranında zarar etmişsiniz.
Bu bilgiler ışığında ROI’nın nasıl çalıştığını ve ROI nasıl hesaplanır? sorularının cevaplarını öğrenmiş olduk. Şimdi bunun SEO ile birlikte nasıl kullanıldığına bakmanız gerekmektedir.

ROI – SEO İlişkisi
Firmanız adına bizim gibi bir SEO ajansı ile çalışmak isteyebilirsiniz. Bu durumda yapmanız gereken ROI grafiği ile bu durumun ne kadar yatırım getirisi olacağını hesaplamak olmalıdır. Burada kullanacağınız formül şu şekildedir.

ROI yatırım getirisi hesaplama konusunda SEO sayfamızdan detaylı bilgi alabilirsiniz : https://www.bulutinteraktif.com.tr/seo/
İnternet ortamlarında ilk sayfada çıkan sitelerde tıklanma oranları
- 1. Sıradaki site %33,
- 2. Sıradakinde %17,
- 3. Sıradakinde ise %10 gibi bir tıklanma yüzdesi vardır.
- Geriye kalan %40 oranındaki 4. Sıradan itibaren aşağılara doğru gitmektedir.
Bu bilgiler kredi hesaplama kelimesini baz alırsak eğer eşliğinde ilk sırada çıkan sitenizin hesabı şu şekilde yapılır.
((1.200.000 %33) %2 ) x 100 = 792.000 TL aylık SEO ile kazanacağınız miktardır.
Bu yazımızda sizlere ROI nedir sorusunun cevabını verirken bir taraftan da örneklerle pekiştirmeye çalıştık. Sizlerde şirketinizde veya diğer işlerinizde dünya çapında kabul görmüş bu sistemi kullanarak yatırımlarınızda kar ve zarar durumlarınızı görebilirsiniz.